Kolaylaştırıcı: Alan Tutmak

 

Alan Tutmak: Bir kişinin yolculuğu ne olursa olsun, onu yargılamadan, yetersiz hissettirmeden, düzeltmeye çalışmadan veya sonucu etkilemeye çalışmadan onunla yürümeye istekli olduğumuz anlamına gelmektedir. Başkalarına alan tuttuğumuzda veya yer açtığımızda kalplerimizi açarız, koşulsuz destek sunarız, yargılamayı ve kontrolü bırakırız.

 

İnsanları kendi gelişimleri, dönüşümleri, acıları vb. konusunda gerçekten desteklemek için, bunu onların güçlerini ellerinden alarak (yani sorunlarını çözmeye çalışarak), onları utandırarak (yani bildiklerinden daha fazlasını bilmeleri gerektiğini ima ederek) veya onları sıkıştırıp bunaltarak (yani onlara hazır olduklarından daha fazla bilgi vermek) yapamayız.  Kendi seçimlerini yapabilmeleri, onlara koşulsuz sevgi ve destek sunabilmeleri, gerektiğinde nazik bir şekilde rehberlik edebilmeleri ve hata yaptıklarında bile kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilmeleri için geri çekilmeye veya adım atmaya hazırlıklı olmalıyız.

 

  • ️İnsanların kendi sezgilerine ve bilgeliklerine güvenmelerine izin vermeliyiz.
  • ️İnsanlara yalnızca baş edebilecekleri kadar bilgi vermeliyiz.
  • ️Onların gücünü ellerinden almamalıyız.
  • ️Kendi egomuzu sürecin dışında tutmalıyız.
  • Güvende hissetmelerini sağlamayız.
  • ️Onların bizlerden farklı kararlar almasına ve farklı deneyimler yaşamasına izin vermeliyiz.
  • Tevazu ile rehberlik etmeliyiz.

 

Alanı Korumak: Bilge bir alan tutucu, rehberliği ne zaman esirgemesi gerektiğini (örneğin, kişinin kendisini yetersiz hissetmesine neden olduğunda) ve ne zaman nazikçe teklif etmesi gerektiğini (örneğin, kişi bunu istediğinde veya ne isteyeceğini bilemeyecek kadar kaybolduğunda) bilmektedir. Bu, diğer insanlara alan tuttuğumuzda hepimizin yapması gereken dikkatli bir dans olarak nitelendirilebilir. Kendilerini en savunmasız hissettikleri alanları tanımak ve onları utandırmadan doğru şekilde yardımı sunmak pratik gerektirmektedir.

 

Benim PSYCH-K® Kolaylaştırıcısı yolculuğumdaki niyetim, diğer insanlara alan tutarak ve kurtarıcı rolünden çıkarak kişilerin kendi şifalanma süreçlerinde onlara kolaylaştırıcı olmaktır. Kolaylaştırıcılık ve kurtarıcılık arasındaki fark sahip olduğum aracı yani PSYCH-K®'yi başkalarıyla paylaşmaktır. Çünkü; PSYCH-K® kişinin şifalanma sürecinde büyüme sorumluluğunun bana değil kendilerine ait olduğu ve kişinin gücünü elinden almak yerine ona gücünü geri vermek (hatırlatmak) felsefesine dayanmaktadır. Alan tutmanın nasıl bir "olma hali" gerektirdiği ve nasıl uygulanacağını deneyimleyerek öğrendiğim PSYCH-K® Yetkili Eğitmeni Eralp Caner hocama, varlığına ve "olma hali"ne teşekkür ediyorum.

Sizlerde, benim bizzat deneyimlediğim, yargılanmadan kendimi açabildiğim, güvende hissettiğim, özüme yani kendime kavuştuğum süreç gibi PSYCH-K®'yi deneyimlemek ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız lütfen benimle iletişime geçiniz.

 

Kaynak: https://heatherplett.com/2015/03/hold-space/, Erişim tarihi: 25.04.2024.

Görsel: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/fantasy-astral-wallpaper-composition_39425684.htm">Image by freepik</a>.